در مقاله دندان پزشکی در زنان باردار با تاثیرات حاملگی بر دندان ها مادر آشنا شدید و دانستید چه نوع بیماری های دندانی و دهانی و به چه دلیل در طی دوران بارداری رخ می دهد . حالا که با این مطالب آشنا شدیم ذکر چند نکته جالب در ارتباط با دوران حاملگی و مراقبت های بعد از زایمان برای دندان نوزاد خالی از لطف نیست و دانستن آن برای هر مادر ضروری است.
1- اهمیت سه ماهه اول بارداری در تشکیل دندان نوزاد
اهمیت سه ماهه اول بارداری برای دسته ای از خانمها ناشناخته است و شاید کوچکی جنین دلیل بی اهمیت دانستن این دوره باشد. به هر حال ماههای اول ، دوم و سوم بارداری از آن جهت که زمان ساخته شدن اندامهای کودک و تشکیل و تکامل دندانهای شیری نوزاد است ، بیماریها، فشارهای روحی ، داروها و موادی که مادر مصرف میکند اهمیت فراوانی دارد.
2- تاثیر خرابی در دندان مادر بر دندان نوزاد
خراب بودن دندانهای مادر نه تنها برای خود وی بلکه برای نوزاد آینده او نیز زیانبخش است . به عقیده بعضی از محققین میکروبهای پوسیدگی را از طریق بوسیدن پا سایر راههای تماس مستقیم از دهان مادر به دهان نوزاد منتقل می شوند. این امر احتمال پوسیدگی دندانهای نوزاد را افزایش میدهد. مادرانی که دندانهای خراب و پوسیده بسیار دارند یا باید از بوسیدن و تماس با فرزند خود اجتناب نمایند یا آنکه قبل از رویش دندانهای کودک خود به درمان دندانهای خراب دهان خود بپردازند.
3- اهمیت چکاب دندان نوزاد در اولین فرصت
بسیاری از محققین دندانپزشکی معتقدند که نوزاد و والدین باید در اولین فرصت پس از تولد بوسیله دندانپزشک ملاقات گردند. در صورتیکه شرایط مادر و نوزاد برای این کار مناسب نباشد می توان این ملاقات را تا زمان رویش اولین دندانهای شیری نوزاد یا مدتی بعد از آن به تأخیر انداخت. در این ملاقات دندانپزشک ضمن معاینه دهان کودک از نظر نقایص احتمالی مسائل مهمی را با مادر در میان خواهد گذارده اطلاع و آگاهی از این مسائل رمز سلامت دندانهای شیری و دائمی کودک است. مطالبی که در این ملاقات با مادر در میان گذاشته می شود به شرح زیر است.
- زمان و ترتیب رویش دندانهای شیری به زبان ساده.
- ناراحتیهای عمومی کودک به هنگام دندان درآوردن.
- زیان تغذیه کودک با بطری و شیشه شیر.
- مضرات افزودن مواد قندی و شیرین به محتویات شیشه شیر .
- زیان به خواب رفتن کودک با بطری با شیشه شیر
- روش نظافت دندانهای شیری از اولین رویش در دهان
- عادت انگشت مکیدن و زیانهای آن.
- علل زود خراب شدن دندان های شیری و راه جلوگیری از آن
- عوارض زود کشیدن شدن دندانهای شیری .
- و زمان ملاقات بعدی.
۴) چرا تغذیه نوزاد با شیر مادر از تغذیه با شیشه بهتر است؟
A ) شیر مادر حاوی عوامل ایجاد کننده ایمنی می باشد بنابراین نوزاد با تغذیه از شیر مادر در چند هفته اول عمر یک مقاومت اکتسابی بدست می آورد.
b) شیر مادر حاوی تمام عوامل مغذی می باشد.
c) عمل مکیدن سینه مادر بوسیله نوزاد در تکامل صحیح فکین و دندان نوزاد نقش مهمی دارد. در بسیاری از موارد تغذیه با شیشه شیر فشار کافی را ایجاد نمی کند و از آنجا که شیر به راحتی مکیده می شود تحریک کافی برای رشد فکین و دندان نوزاد وجود ندارد. به هر حال در پاره ای از موارد مادران قادر به شیردادن نوزاد خود نیستند در این جا لازم است از شیشه هایی استفاده شود که بتوانند عمل دادن شیر توسط سینه مادر را تقلید نمایند. مادران نباید جهت نوزاد خوداز سر شیشه های با روزنه های خیلی باز استفاده نمایند. راحت مکیدن باعث ایجاد اشکالات تکاملی و فشار زبان به پشت دندانها می شود. از آنجا که میزان فلوراید در شیر مادر کم است اگر آب آشامیدنی نیز به میزان کافی فلوراید نداشته باشد می باید تجویز فلوراید را بعد از هفته دوم یا سوم بعد از زایمان شروع نمود. میزان فلوراید تجویز شده بستگی به سن کودک و میزان فلوراید موجود در آب آشامیدنی دارد. از آنجا که مصرف بیش از حد فلوراید موجب فلوروزیس مینا میگردد لازم است دقت زیادی در تعیین میزان مصرف آن به عمل آید.
5) پوسیدگی دندان نوزاد بعد از زایمان به علت استفاده از شیشه های شیر (NURSING CARIES):
بعضی از والدین کودکان خود را عادت داده اند که در تمام طول شب شیشه را در دهان داشته باشند. حتی عده ای برای جلب توجه بیشتر کودک در داخل شیشه آب قند و یا آبمیوه می ریزند. تأثیر چنین کاری آن است که زمانی که در ۶ ماهگی دندانها شروع به رویش کردند به احتمال زیاد دچار پوسیدگی شدید میشوند. این پوسیدگی هم در دندانهای اینسایزور (incisor) و هم در دندانهای مولر ایجاد می شود. در طول شب ترشح بزاق کاهش یافته در نتیجه اسید تشکیل شده کمتر رفیق میشود و اثر مخربتری دارد. در عین حال در تمام مدت مواد غذایی موجود و حرارت مناسب دهان باعث تکثیر میکروبی و تشکیل اسید می شود.
راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان نوزادها چیست؟
1) پیشنهاد می شود که مادران اولین ملاقات با دندانپزشک را در اولین فرصت بعد از رویش اولین دندان شیری داشته باشند تا از این طریق آگاهی های لازم در اختیار آنها قرار گیرد.
۲) از بدو تولد طفل را هنگام شیر دادن باید دربغل نگهداشت.
۳) هنگام خوابیدن کودک از مصرف شیشه یا پستان مادر خودداری شود. در مواردی که این کار امکانپذیر نیست سعی نماییم پس از خواب رفتن کودک شیشه را از دهان وی خارج نماییم.
۴) برای دادن آبمیوه به کودک همیشه از فنجان استفاده کنیم.
۵) از شیرین نمودن محتویات بطری و شیشه خودداری کنید.
۶) پس از استفاده از شیشه شیر و قبل از خوابیدن کودک کمی آب از طریق شیشه به کودک داده شود.
۷) پس از استفاده از شیشه شیر و قبل از خوابیدن کودک با یک قطعه گاز استریل با یک تکه پارچه تمیز و مرطوب که به دور انگشت نشانه پیچیده شده باید دندانها و لثه کودک را به ملایمت مالش داده و پاک و تمیز کرد. این کار بعد از هر بار تغذیه کودک می بایستی انجام شود.
۸) در صورت لزوم از فلوراید تراپی موضعی استفاده شود
در نهایت فیلم آموزشی زیر می تواند توصیه های خوبی را برای ارتقا سلامت اطفال در اختیار مادران قرار دهد.
در خصوص دندان پزشکی اطفال نیز می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید:
دندانپزشکی اطفال چیست و چه خدماتی ارائه می کند؟
ممنون که تا اینجا با ما همراه بودید. ضمنا اگر سوالی در ارتباط با موضوعات مطرح شده و یا هر موضوعی در این زمینه دارید، بدون خجالت از ما بپرسید. کارشناسان ما همیشه و 24 ساعت شبانه روز در دسترس و خدمت شما هستند. کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی رایا
Leave A Comment