دندانپزشکی ترمیمی شاخه ای از علم دندانپزشکی است که وظیفه آن حفظ حیات دندان و بازگرداندن عملکرد دندان و جایگزین نمودن قسمتهای از دست رفته آن است. بنابراین موفقیت در این کار از اهمیت بالایی برای دندانپزشک و بیمارش برخوردار است. موفقیت در هیچ کاری بدون شناخت عوامل شکست دندانپزشکی حاصل نخواهد شد. دندانپزشکی ترمیمی علمی پویا است و دندان پزشکان همواره در جهت یافتن روش های بهتر و تکنیک های برتر در تلاش هستند. در این بین تلاش جهت شناختن عواملی که در جهت منفی فعال هستند جایگاه ویژه ای دارد.

دندانپزشکی که دندانی را ترمیم می کند هدفش این است که از پیشرفت پروسه تخریب دندان جلوگیری کند، در صورتیکه ترمیم مناسبی انجام نشود نه تنها این روند منوقف نمی شود بلکه به دور از چشم بیمار و دندانپزشک به فعالیت خود ادامه می دهد و نهایتا تعویض ترمیم برداشتن بیشتر نسج دندان را طلب می کند. بدین شکل دندان در طی مراحل مختلف ضعیف تر و ضعیف تر می شود و شاید به مرحله ای برسیم که ترمیم مناسبی را نتوان انجام داد و شکست دندانپزشکی ترمیمی حاصل شود.

موفقیت در کار دندانپزشکی ترمیمی قبل از هر چیز مرهون دانش دندانپزشک در این شاخه است. دندانپزشک بایستی بتواند با بررسی و معاینه دقیق وضعیت حاضر را ارزیابی کرده و درمان مناسب را پیشنهاد کند و خود توانایی اجرای طرح درمانش را داشته باشد.

در نهایت بایستی گفته شود با شناخت عوامل شکست می توان درصد وقوع آنها را کاهش داد و هیچ ترمیمی دائمی نیست و با شناخت این عوامل و راه جلوگیری از فعالیت آنها سعی بر این است تا ترمیمی انجام شود که عمر قابل قبولی داشته باشد.

شکست در تشخیص و طرح درمان

شکست در تشخیص در کار دندانپزشکی:

مهمترین مرحله قبل از انجام هر کاری تشخیص درست مشکل بیمار است. بدین معنا که دندانپزشک یک ارزیابی صحیح و دقیق را از وضعیت سلامتی بیمار و نیز شکایت اصلی بیمار بدست آورد. برای رسیدن به این منظور انساج سخت و نرم دهان و وضعیت دندانهای بیمار به همراه سلامت عمومی و جنبه های روانی او بایستی به دقت مورد بررسی قرار گیرند. موفقیت در رسیدن به یک تشخیص درست بستگی مستقیم به معلومات و اطلاعات دندانپزشک و تجربه وی و نیز همکاری بیمار دارد. هرگونه سهل انگاری در کار تشخیص در کار نهایی خود را نمایان می سازد وسبب شکست دندانپزشکی ترمیمی می شود .

بمنظور رسیدن به یک تشخیص خوب چهار فاکتور زیر مطرح می باشند

١- تاریخچه: PMH و PDH بیمار

۲- معاینات داخل دهانی

٣- کست های تشخیصی

۴- رادیوگرافی های کامل دهانیپپ

تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی بیمار:

قبل از آغاز درمان تهیه یک تاریخچه کامل حائز اهمیت می باشد. با توجه به سلامتی جسمی و روانی بیمار امکان حذف نمودن یا به تعویق انداختن برخی از درمانهای انتخابی وجود دارد. در شرایط خاص ممکن است پیش دارویی در برخی از بیماران و عدم تجویز دارو و در عده ای دیگر لازم باشد.

وجود هرگونه واکنش آلرژیک بایستی با رنگ قرمز در پرونده درج شود. داروهای بی حسی و آنتی بیوتیک ها شایع ترین داروها در این زمینه هستند. بیمار بایستی در مورد تمام داروهای مصرفی مورد سؤال قرار گیرد. قبل از آغاز درمان تمام داروها باید مشخص شده و موارد عدم تجویز آنها بایستی مدنظر قرار گیرند.

بیمارانی که سابقه مشکلات قلبی – عروقی را نشان می دهند ممکن است به مراقبتهای ویژه ای نیاز داشته باشند، هرگز بیماری که دارای فشار خون کنترل نشده است نباید تا هنگام کاهش فشار خون تحت درمان قرار گیرد.

بیماری صرع مانعی برای کارهای دندانپزشکی نیست ولی دندانپزشک باید از سابقه آن در بیمار آگاه باشد تا اقدامات لازم صورت بگیرد. به بیماری دیابت باید توجه نمود زیرا ممکن است فرد را مستعد تخریب پریودنتال یا تشکبل آبسه سازد.

در تاریخچه اهمیت به بیماریهای عفونی از جهت ابتلای خود و پرسنل مطب و انتقال آن به دیگر بیماران بسیار مهم است.

در صورت عدم توجه به تاریخچه سلامت بیمار شکست دانپزشکی ترمیمی قطعی است.

معاینات داخل دهانی

در هنگام معاینه دهان بیمار باید مسائل متعددی مورد توجه قرار گیرد. اولین مسئله | بهداشت عمومی دهان است. به چه میزان و در چه نواحی پلاک داریم؟ وضعیت عمومی پریودنتال؟ وجود یا فقدان التهاب لنه و وجود پاکت و موقعیت و عمق آن باید در پرونده بیمار ثبت شود.

کست های تشخیصی Diagnostic casts

در کار پروتز ثابت کسنهای تشخیصی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار هستند. این اکسنها را روی آرتیکولاتور نیمه قابل تنظیم (semi adjustable) سوار کرده و بررسی می کنند، تعداد، طول و ارتفاع فضاهای بی دندانی به نحو بهتری در معرض دید ما قرار می گیرند. وضعیت قرارگیری پانتیک را بهتر می توان تعیین کرد. طول دندانهای پایه به دقت قابل اندازه گیری بوده و نوع تراشی که گیر و ثبات کافی را تأمین نماید، مشخص خواهد شد. میزان انحراف واقعی دندانها و مسیر نشستن پروتز مشخص می شود.

رادیوگرافی های دهانی Radiographs

این رادیوگرافی ها برقرارکننده ارتباط بین تمام تشخیص های قبلی دندانپزشک است که با روش های قبلی جمع آوری شده اند. کلیشه های رادیوگرافی باید بمنظور مشاهده پوسیدگی های سطوح پروگزیمال دندانهای ترمیم نشده و با عود پوسیدگی ها در اطراف ترمیم های قبلی مورد ارزیابی قرار گیرند.

شکست در طرح درمان

یک طرح درمان مناسب عبارتست از یک سری از سرویس ها که بدفت بدنبال هم قرار گرفته اند و بمنظور حذف یا کنترل فاکتورهای اتیولوژیکی، ترمیم آسیب موجود و ایجاد یک محیط فانکشنال پایدار طراحی شده اند. در واقع هدف از طراحی طرح درمان برگرداندن بهترین و سالمترین وضعیت دهان از نظر فانکشنال و ساختمانی است بطوریکه زیبایی بیمار نیز مورد توجه قرار گرفته باشد.

طرح درمان به عوامل زیر وابسته است:

١- گسترش پوسیدگی و میزان نسج از دست رفته

۲انتخاب مواد ترمیمی

٣خصوصیات فیزیکی و بیولوژیکی دندان

۴دسترسی  Access

5 – زیبایی Aesthetics

ممنون که تا اینجا با ما همراه بودید. ضمنا اگر سوالی در ارتباط با موضوعات مطرح شده و یا هر موضوعی در این زمینه دارید، بدون خجالت از ما بپرسید. کارشناسان ما همیشه و 24 ساعت شبانه روز در دسترس و خدمت شما هستند. کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی رایا

02188203045