یکی از اقدامات گریز ناپذیر قبل از ارائه خدمات دندانپزشکی ایجاد بی حسی دندان بیمار است که می تواند بسته به محل بی حسی و بافت لثه بیمار میزان درد آن شدت و ضعف داشته باشد . به همین دلیل است که معمولا بیماران اعلام کنند میزان درد متفاوتی را در هر بار بی حسی تجربه کرده اند و گاهی در احساس درد زیاد دندانپزشک را مقصر می دانند.
یکی از انواع بیهوشی و بی حسی همان بی حسی موضعی است که به طور معمول با تزریق در لثه و در نزدیکی موضع جراحی صورت می پذیرید و شما کاملا هشیار می باشید .
به تشخیص پزشک ممکن است بیهوشی آرام بخش برای شما در نظر گرفته شود که به این صورت است که در بازوی شما تزریق وریدی انجام میدهد و علاوه بر آن از بی حسی موضعی هم استفاده می شود . در این حالت شما حافظه کمی از آنچه انجام شده خواهید داشت
علاوه بر تزریق داروی بی حسی بیهوشی سدیشن نیز یکی از راه های ایجاد بی حسی است .
در بیهوشی سدیشن برای حفظ آرامش بیمار از داروهای دیگری در طول درمان نیز میتوان استفاده کرد . در این روش بیمار تقریبا هشیار و بیدار است . بیهوشی سدیشن با توجه به دوز داروی استفاده شده می تواند خفیف تا متوسط باشد .
در بیهوشی خفیف به بیمار قرصی از خانواده والیوم ها تقریبا یک ساعت قبل از آغاز درمان داده می شود .
اگرچه این دارو کمی احساس گیجی به دنبال دارد اما بیمار همچنان بیدار است .
گاهی بنا به تشخیص پزشک دوزهای بالاتری از دارو جهت بیهوشی متوسط به بیمار داده می شود که پس از استفاده از انها بیمار به خواب می رود اما میزان این خواب آلودگی به حدی است که فرد با تکان دادن بیدار خواهد شد .
از جمله مزایای بیهوشی سدیشن کاهش ترس در طول ارائه خدمات دندانپزشکی است
و مورد آخر بیهوشی عمومی است که به وسیله استنشاق ماده بیهوشی از طریق بینی و همچنین داروی وریدی صورت می گیرد و شما آگاهی و هشیاری نخواهید داشت و هیچ دردی را حس نمی کنید . در این زمان علائم حیاتی شما مانند تنفس ، دما و فشار خون زیر نظر قرار می گیرد .
پس از پایان جراحی نیز برای تحمل درد ناشی از جراحی از بی حسی موضعی استفاده می شود .
انتخاب هر یک از این روش ها به تشخیص دندانپزشک است و به دلایل بسیار مشخص انتخاب یک دندانپزشک موثق و با تجربه از عوامل تاثیر گذار بر طی روند درمانی موثر و با کمترین ناراحتی و درد است.
تزریق بی حسی دندان به چه صورت است ؟
به اصطلاح ما در هر بی حسی دو شات داریم
- وارد کردن سوزن در قسمت معین که معمولا درد و سوزش بسیار خفیفی دارد و چند ثانیه کوتاه به طول می انجامد
- هدایت کردن سوزن به جایی که باید بی حسی در آن اتفاق بیفتد که معمولا با فشار دست پزشک و هل دادن سوزن اتفاق می افتد و میتواند منجر به احساس درد و ناراحتی در بیمار شود.
برای انجام بی حسی بیمار باید در چه وضعیتی باشد و به چه دلیل؟
پس از آنکه دندانپزشک آماده تزریق داروی بی حسی گردید باید بیمار به شکلی بر روی صندلی قرار بگیرد که سر و قلب او موازی زمین و پاها کمی بالاتر باشند البته این موقعیت ممکن است بنا به تشخیص پزشک و شرایط بیمار تغییر کند
چنانچه فرد از انجام بی حسی اضطراب داشته باشد این امر موجب می گردد جریان خون بیشتری به سمت بافت هدایت شود و به دلیل آنکه بیمار در وضعیتی قراردادرد که هیچ فعالیت عضلانی ای اتفاق نمی افتد حجم بالایی از خون در بافت دهان باقی می ماند و ای امر که در واقع کاهش پمپاژ خون به سمت مغز و کاهش بازگشت خون به قلب را به همراه دارد میتواند نشانه های سکته مثل ضربان قلب ، سرگیجه و احساس سبکی سر را به وجود آورد. بنابراین در نظر گرفتن کلیه شرایط بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است .
یکی از مواردی که در حسن درمان توسط دندانپزشک کنترل می شود سطح هوشیاری فرد است و دندانپزشک به این منظور در حین انجام بی حسی با بیمار ارتباط کلامی برقرار می کند و سعی می کند با حرف زدن حواس بیمار مضطرب را از توجه به تزریق دور کند و برای حفظ آرامش او توضیح می دهد که این بی حسی مساله خیلی مهمی نیست و زود تمام می شود .
زمان مناسب تزریق داروی بی حسی دندان :
زمانی که دندانپزشک سوزن تزریق داروی بی حسی را وارد بافت مورد نظر می کند ابتدا چند قطره از آن را تزریق می نماید و پس از چند ثانیه مکث سوزن را به محل مشخص که معمولا با کمک حس لامسه آن را پیدا می کند وارد کرده و و با تکیه بر تجربه زیادی که کسب کرده تزریق را کامل میکند. بسته به بافت محل تزریق در هر بیمار میزان ورود سوزن به آن متفاوت است .
روند تزریق دارو باید به آهستگی انجام شود زیرا تزریق سریع ممکن است علاو ه بر آسیب به بافت موجب واکنش منفی نسبت به داروی بی حسی شود .
دلایل بی حس نشدن دندان ها چیست؟
دلایل متعددی می تواندد بی حسی شدن دندان ها را با ختلال مواجه سازند اما خبر خوب این است که تقریبا همه این موارد را می توان برطرف نمود .
امروزه میتوان با اطمینان بالایی گفت که دندانپزشکی همراه با درد معنایی ندارد و تمامی دندان ها به طریقی بی حس خواهند شد .
اما خب این امر غیر قابل انکار است که در بعضی بیماران بی حسی دیرتر و مشکل تر روی می دهد .
اندودنتیست ها یا متخصصان درمان ریشه بهترین تجربه را برای رفع ای موارد دشوار دارند.
و اما چه عواملی باعث کاهش قدرت بی حسی می شود :
- ترس و اضطراب : از مهمترین و اثرگذارترین عواملی که مانع بی حسی می شوند ترس و استرس است ، اگر شما به عنوان یک بیمار به ترس و استرس خود واقف هستید با روش های کنترل و مدیریت این استرس می توانید بسیاری از مشکلات ناشی از عدم بی حسی سریع را برطرف کنید .برای درمان استرس و کنترل آن بهترین راه مراجعه به روان درمانگر و یا استفاده از دارو است . اهمیت رفع این استرس بسیار بالا است زیرا عاملی است که تاثیری دو جانبه دارد از طرفی استرس در روند بی حسی فرد اختلال ایجاد میکند و از سوی دیگر به دلیل عدم بی حسی و تحمل درد بیشتر اضطراب بیمار افزایش می یابد . بنا براین هر چه زودتر آ نرا از بین ببرید رضایت مندی بیشتری خواهید داشت .
- بیمارانی که تجربه حمله پانیک داشته اند : برای این بیماران بی حسی تداعی کننده حملات پانیک آنها خواهد بود بنابر این با تمهیدات دارویی قبل از شروع درمان می توان بی حسی موفق تری را فراهم ساخت
- ترس از خفگی به دنبال بی حسی : بعضی از افراد نگران بسته شدن مجرای گلویشان در اثر بی حسی هستند باید به این دست از بیماران اطمینان داد که بی حسی های دهانی کوچکترین مشکلی برای تنفس ایجاد نخواهند کرد .
- بیماران مبتلا به اعتیاد: اگر چه که این مورد اساسا در امر بی حسی اختلال ایجاد میکند اما به هر حال یک دندانپزشک میتواند روش مناسبی برای این دست بیماران نیز جایگزین کند.
از مواردی که می تواند کمک شایان توجهی به انجام فرآیند بی حسی داشته باشد ، خواب کافی در شب قبل از روز مراجعه می باشد . وقت دندانپزشکی خود را در روزهایی که پر تنش هستند و یا خسته اید تنظیم نکنید . حتما در خصوص مشکلات بی حس نشدن خود با دندانپزشک گفتگو کرده و سپس به روش انتخابی ایشان اعتماد کرده و با خیال آسوده آن را انجام دهید .
ویدئو زیر نحوه بی حسی دندان ها را نشان می دهد
سلام
من ۱۷ سالمه و خب قبلا عصب کشی نکرده بودم چند وقت پیش بخاطر درد دندون رفتم پیش دندون پزشک و تشخیصشون عصب کشی بود سه جلسه بهم نوبت دادن که تا الان دو جلسش گذشته
من تو هر جلسه بشدت درد دادم با اینکه استانه تحملم پایین نیست اما انگار دارم جوون میدم بحدی که از دندون پزشکی دیگه میترسم ایشون فقط تو جلسه اول اونم برای بار اول امپولو به لثم زدن تو بقیه موارد انگار امپولو میزنن تو عصبم که خیلی درد میگیره اینکارشون درسته؟ همه دندون پزشکا اینکارو میکنن؟
اخه امپول دفعه اول که ظاهر به لثم زد خیلی دردناک نبود اما وقتی دفعه های بد توی دندونم میزنه دردش به حدیه که اشکم در میاد
ازون گذشته من سه شنبه جلسه دومم بود که فک کنم عصب کشی کردن ولی بشدت درد دارم حتی الان که دارم اینو مینویسم
طبیعیه این درد که درد کمی هم نیس ؟
حتی گوشو چشو سرمم درگیر میکنه
سلام استفاده از بی حس کننده ها برای درمان مراحل مختلفی دارد، داشتن درد در حین درمان امری طبیعی است، بنابراین بدون نگرانی به درمان خود ادامه دهید.
سلام فیلم تزریق آمپول بی حسی دندان که در مطلب بالا قرار دادید کیفیت خیلی خوبی داره ازتون ممنونم برای انستیزی دندان و فراهم کردن بی حسی متخصص چه بی حس کننده هایی را انتخاب می کند؟
سلام خواهش میکنم. انتخاب نوع بی حس کننده برای بیماران بسته به شرایط آن ها انجام می شود.